Ustvarjalne medgeneracijske delavnice z razstavo del izdelovanja rož iz krep papirja in naravnih materialov

7. 8. 2019 Mira B. (Uprava) 623
Razstava, Tečaj, delavnica, predavanje
Trg 8, Muzej L. Slaka in T . Pavčka, 8216 Mirna Peč
Termini
13.08.2019 (torek) ob 19:00
20.08.2019 (torek) ob 19:00
22.08.2019 (četrtek) ob 19:00
Audio, video posnetki
Klikni tukaj za prikaz prilog
Rastava del medgenerac.delavnice izdelovanja rož iz krep papirja

Poročilo o dogodku

Na delavnicah obujali dediščino ročnih spretnosti v Mirni Peči

Petindvajset udeležencev v starosti od 6 let do 75 let je na avgustovskih delavnicah pod vodstvom Ani Parkelj in Marte Lužar skozi izdelovanje rož iz krep papirja oživljalo rokodelske spretnosti naših prednikov. Brezplačne delavnice, odprte za zainteresirane občane in tudi izven, so bile izvedene pod okriljem Turističnega društva Mirna Peč, v sodelovanju z Društvom podeželskih žena Mirna Peč. Delavnice so se dva torka zapored v večernih urah izvajale v eni izmed prenovljenih učilnic muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka in sodijo v okvir aktivnosti projekta Mirnopeški Slakov center. Namen delavnic, spoznavati našo ljudsko dediščino in ročne spretnosti ter jih obujati skozi prenos znanja in izkušenj na mlajše generacije, je več kot uspel, kar dokazuje tudi privlačna razstava izdelkov, ustvarjenih na delavnicah. Razstava je nastala kot zaključek sklopa večdnevnih delavnic, na katerih smo najprej raziskovali našo dediščino na temo ljudskih obrti, s ciljem te obrti, ročne spretnosti ne le predstaviti, ampak jih oživeti in zanje navdušiti tudi mlajše rodove. Po udeležbi in sodelovanju udeležence sodeč, nam je to uspelo, saj so mladi udeleženci (pa tudi vsi ostali) sodelovali zavzeto, vztrajno in predvsem ustvarjalno, ne glede na starost in predznanje. Pri tem so vsi udeleženci osvojili nova znanja in spretnosti, vsak udeleženec je na delavnicah izdelal po več izdelkov, skozi privlačne aranžmaje pa so le-ti sedaj postavljeni na ogled javnosti.

Naš namen, pripomoči k ohranjanju naše bogate ljudske zapuščine je s tem dosežen, vas pa prijazno vabimo k ogledu razstave del, ki bo v prostorih muzeja še do konca meseca septembra.

Obenem že sedaj napovedujemo in vas vabimo na naslednji sklop večdnevnih delavnic v začetku oktobra, na katerih bomo obujali običaj ličkanja ter pletli predpražnike in izdelovali aranžmaje iz ličkanja. Vabljeni!

Mira Barbo